KNRM Huizen vaart 150 keer keer uit in reddingjaar 2020

Huizen– KNRM-station Huizen voer in 2020 maar liefst 150 keer uit om mensen en dieren te helpen. Het effect van corona was op het water duidelijk zichtbaar. Het grootste effect was te zien in de zomermaanden, toen Nederlanders niet naar het buitenland konden reizen en massaal naar het water trokken om te recreëren. 

211 personen

Doordat de chartervaart het hele jaar aan de kade lag hoefde slechts een keer hulp te worden verleend aan een charterschip. In totaal werden door de Huizense vrijwilligers 211 personen en vier dieren veilig aan de wal gebracht.

Gelukkig bleef nagenoeg de gehele bemanning gezond en werd 24 uur per dag inzetbaarheid gewaarborgd. Daarvoor waren wel strikte maatregelen nodig, zoals het tijdelijk stoppen van oefenavonden en het varen met een minimum aan bemanning. Dit resulteerde in aanmerkelijk minder vaaruren voor opleiding en oefening, een groot gemis voor zowel de geoefende als de nieuw instromende vrijwilligers.

Landelijk drukste jaar

Landelijk was zelfs sprake van het drukste reddingjaar in het 196-jarig bestaan van de KNRM. 2020 kende een paar drama’s die heel Nederland schokten. De vijf verdronken surfers bij Scheveningen en het meisje op Ameland dat door sterke zeestromingen werd meegesleurd en verdronk.

Daar tegenover staan ook reddingen, waaronder die ene surfer bij Scheveningen die wél werd gered, en de man die zijn hond nasprong vanaf de pier bij IJmuiden. Bij veel van die momenten speelden omstanders en medewatersporters soms een essentiële rol. Waarvoor veel hulde vanuit de KNRM.

Maatregelen voor 2021 en inhaalslag bemanningsleden

Voor het komend jaar verwacht de KNRM nog een soortgelijke situatie als in 2020, met hopelijk meer versoepelingen. Er zal een inhaalslag nodig zijn om opleidingen en oefeningen van bemanningsleden weer op peil te krijgen. Vooral nieuwe vrijwilligers hebben cursussen en extra vaaruren op de reddingboten nodig. 
Kortom, opnieuw een uitdaging in 2021. Met de grote veerkracht van de vrijwilligers en de steun van donateurs gaat dat beslist lukken, onder het motto van de KNRM: samen helpen redden.

Dit bericht werd geplaatst in 112-Nieuws uit andere regio’s, 112-Nieuws uit de regio, Home. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s