Veiligheid van de inwoners van Weesp overgedragen aan de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Weesp- De gemeente Amsterdam en gemeente Weesp fuseren. Vooruitlopend hierop hebben de crisisorganisatie en de brandweer van Weesp vandaag de operationele overstap van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek naar Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland gemaakt. Vanaf nu worden zij ingezet vanuit regio Amsterdam-Amstelland en verwelkomt de brandweer van die regio een nieuwe kazerne en 27 nieuwe collega’s.

Overgang veiligheidsregio


De crisisorganisatie en brandweer van gemeente Weesp waren onderdeel van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Nu de twee gemeenten fuseren, treedt Weesp toe tot Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. De overgang van de ene regio naar de andere is een zorgvuldig proces, waarbij een soepele overgang van de crisisorganisatie en brandweer van de ene naar de andere veiligheidsregio voorop staat. Een van de uitgangspunten is daarin altijd geweest dat de kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening voor de burgers in Weesp gehandhaafd blijft. Vandaag zijn de laatste stappen daarin, zoals het omzetten van de meldkamer, succesvol afgerond.

Druk op de knop


Op 11 januari hebben de voorzitters van de beide veiligheidsregio’s Femke Halsema en Pieter Broertjes, brandweercommandanten Tijs van Lieshout en John van der Zwan, de burgemeester van Weesp Bas Jan van Bochove en Raymond Terweij, coördinator vanuit kazerne Weesp gezamenlijk stilgestaan bij de operationele overgang. Alle collega’s van beide veiligheidsregio’s konden via een livestream aanwezig zijn bij dit gedenkwaardige moment. De brandweervrijwilligers van Weesp werden op afstand welkom geheten met de eerste officiële melding op hun pager van de meldkamer in Amsterdam. Met die symbolische druk op de knop is het moment ingeluid waarop 112-verzoeken van inwoners van gemeente Weesp in de meldkamer in Amsterdam terecht komen. Natuurlijk zonder dat je daar als inwoner iets van merkt; de zorg was goed en die zorg blijft goed. En de gezichten op straat, die blijven.

John van der Zwan, commandant van Brandweer Gooi en Vechtstreek zegt over het vertrek:
“De vrijwilligers van Weesp zijn een warme en betrokken club mensen. Het is een brandweerkorps om trots op te zijn. En dat zijn we ook al die jaren geweest. Ik heb altijd met heel veel plezier met Weesp gewerkt en zal onze collega’s en de fijne samenwerking missen. De vrijwilligers zijn een waardevolle aanwinst voor Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en ik wens ze daar natuurlijk alle geluk. Ik ben ervan overtuigd dat ze daar in goede handen zijn.”
Tijs van Lieshout, commandant van Brandweer Amsterdam-Amstelland:
“We zijn ontzettend blij dat alle vrijwilligers van kazerne Weesp de overstap maken naar onze veiligheidsregio en hopen dat ze zich van begin af aan helemaal thuis voelen. De inwoners van Weesp zullen hun bekende gezichten blijven zien en kunnen blijven vertrouwen op uitmuntende dienstverlening van de brandweer in hun omgeving.”

Door de verandering heeft de brandweer Weesp ook een andere blusvoertuig gekregen die gelijk is aan de wagens van Amsterdam en binnenkort zal Weesp met de MCU (Mobiele Commando Unit) gaan uitrukken in de regio Amsterdam, maar er werd helaas ook afscheid genomen van de nodige voertuigen die weer terug gaan naar de regio van Gooi en Vechtstreek. Naast een blusvoertuig zijn ook de hoogwerker en het hulpverleningsvoertuig uit Weesp verdwenen. Deze voertuigen zullen in de regio verdeeld worden.

Naast de brandweer is ook het politiegebied van Weesp officieel overgedragen aan de politie van Amsterdam. In de brandweer kazerne van Weesp was burgemeester van Bochove aanwezig bij het officiële moment: de sleuteloverdracht aan de hoofdagent van Amsterdam.

Voor Weespers zelf zal er niet veel veranderen. De politie is als het nodig is net zo snel ter plaatse als eerst. Het enige waar Weesp misschien aan moet wennen, zijn de vier nieuwe gezichten van uw wijkagenten. Afgelopen tijd zijn zij al regelmatig in Weesp geweest om de omgeving en de mensen te leren kennen. Angela Vessies (Stationsbuurt/Weespersluis), Erik Meijer (Centrum), Appie Colak (Hogewey) en Wendy Nagtegaal (Aetsveld).

De ambulancezorg zal voorlopige nog wel worden verzorgt door de RAV Gooi en Vechtstreek maar zal in de toekomst ook over gaan naar Ambulance Amsterdam.

Dit bericht werd geplaatst in 112-Nieuws uit de regio, Home. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s