Grote rampoefening op het Gooimeer Huizen/Blaricum

Huizen/Blaricum- Zaterdag ochtend werd er op het Gooimeer tussen Huizen en Blaricum een grote rampoefening gehouden door de SAMIJ(Samenwerkingsregeling ongevallen bestrijding ijsselmeergebied)
Het scenario was als volgt:

Doordat het al een geruime tijd onstuimig weer is met veel regenval en hoge waterstand is in andere regio’s zoals Twente, Ijsselland, Utrecht en Flevoland veel overlast ontstaan en hebben alle samenwerkende hulpdiensten alle zeilen moeten bij zetten. Door de hoge water stand is veel scheepvaart verkeer omgeleid. De drukte op het Gooimeer is hierdoor flink toe genomen.
Een paton van defensie van de 101 Geniebataljon vervoert op dat moment illegale gedumpte XTC afval wat instabiel is vanuit Flevoland naar afvalverbranding in Alkmaar.
In de vaargeul onder de Stichtse Brug/A27 vind er vervolgens een aanvaring plaats tussen de defensie paton, een partyboot en een motorjacht.
Het gevolg is dat de 2 boten van defensie die het paton voor uit duwt zinkt met militairen nog aanboord.

Op de partyboot bevindt zich op dat moment meer dan 90 personen waar van aantal overboord slaan en later ook nog brand in de kombuis uitbreekt.
Meteen word er groot alarmgeslagen en worden diverse KNRM boten samen met de reddingsbrigade daar heen gestuurd.
Ook word er bij de hulpdiensten van omliggende regio’s groot alarm gegeven en GRIP 2 afgegeven en word de werkhaven van Huizen ingericht om slachtoffers op te vangen en commando centrum opgericht.
Bij het zoeken van slachtoffers word er de hulp ingeschakeld van de politie heli, een kustwacht vliegtuig en een SAR helikopter.
Defensie komt zelf ook met zwaar materiaal ter plaatsen om te helpen met de ramp en te zoeken naar slachtoffers in het water.

Rond 11uur was de ochtend oefening op het water afgelopen, en werd er in de middag verdergegaan met een oefening voor alle bestuurdeerlijke leiders van de gemeentes, defensie, hulpdiensten en commissarissen van de koning van diverse provincies.
Over een paar weken verwacht men een evaluatierapport te hebben over deze oefening.

Dit bericht werd geplaatst in 112-Nieuws uit de regio, Home. Bookmark de permalink .

Een reactie op Grote rampoefening op het Gooimeer Huizen/Blaricum

  1. pascal zegt:

    mooie foto’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s