KNRM verrichtte minder reddingen in 2013

In 2013 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 1.993 keer uitgevaren en werden 3.333 mensen gered of geholpen. Een flinke daling ten opzichte van het jaar ervoor. De daling is vooral veroorzaakt door het koude voorjaar, waardoor tot en met juni 154 keer minder om hulp van de KNRM werd gevraagd.
De vrijwilligers van de KNRM staan dag en nacht klaar om mensen in nood op het water te hulp te komen. Jaarlijks gaat het in 75% van de gevallen om recreatievaart. De overige incidenten variëren van zinkende binnenvaartschepen tot het bergen van een stoffelijk overschot.
De drukste maanden voor de redders liggen dan ook in het watersportseizoen, maar vorig jaar kwam die drukte pas in juli op gang, door de extreem koude voorjaarsmaanden.
Het aantal verzoeken aan de KNRM Radio Medische Dienst nam echter wel toe. Ruim 700 keer werd door zeevarenden de hulp ingeroepen van één van de artsen. De verzoeken komen van schepen die op de oceaan, ver van havens of medische voorzieningen, een zieke of gewonde aan boord hebben en daarvoor medisch advies nodig hebben. In enkele gevallen zijn deze adviezen levensreddend.
De zware stormen die in oktober en december over Nederland raasden brachten weinig noodmeldingen op het water teweeg. Relatief gezien waren er vijf keer zoveel acties bij windkracht tien dan het jaar ervoor, maar de incidenten beperkten zich tot materiële schade.
De drukste dag voor de reddingstations was zaterdag 3 augustus. Door de stevige wind kwamen vooral watersporters in problemen, waardoor 37 keer de hulp van de KNRM nodig was.
De redders waren in 2013 mede dank zij het groeiend aantal donateurs in staat hun hulp aan te bieden. De KNRM is een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisatie, ontvangt geen exploitatiesubsidies van de overheid en is afhankelijk van donaties.
KNRM post van Huizen is het meest ingezet van alle 45 reddingstations langs de gehele kust en aan de ruime binnenwateren.
In totaal werd Huizen 129 keer ingezet, gevolgd door Scheveningen met 126x, Ouderdorp met 121x en Ameland-Ballumerbocht 112x.

Dit bericht werd geplaatst in Home. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s