Blokkade A1 voor megacontrole leidt tot arrestaties en innen boetes

MUIDEN – Politie en andere organisaties hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een grootscheepse verkeerscontrole gehouden op de A1 bij Muiden onder de codenaam ’Donkere dagen offensief’. Daarbij werden 12.000 passerende auto’s gecontroleerd met behulp van automatische nummerplaatherkenning.

Honderden auto’s en hun bestuurders werden bekeken door ambtenaren en rechercheurs van onder andere Douane, Belastingdienst en Drugexpertise Nederland. Vrijdagavond half tien trad de fuik in werking en werden auto’s van de weg geplukt.

Bedoeling was rond middernacht de rijweg richting Amsterdam volledig af te sluiten om het verkeer te dwingen stapvoets te rijden over de parallelweg bij de Hackelaar. Vanwege de enorme drukte ging het hek in overleg met Rijkswaterstaat pas na half twee dicht.

,,We munten het op mobiel banditisme. Ervaring leert dat de A1 in deze donkere dagen veel gebruikt wordt door plegers van woninginbraken, straatroven en autokraken’’, aldus een woordvoerster van de politie. ,,We willen hen met deze actie de pas afsnijden.’’

Nummerplaatdetectie leverde 255 kentekens op, waarvan de eigenaren iets op hun kerfstok hebben. Zo werden acht openstaande boetes voldaan (totaal 6700 euro). Een man die niet betaalde, werd ingerekend.

Een 39-jarige Hilversum is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau in zijn woonplaats. Hij had nog 42 dagen hechtenis te goed. Een 35-jarige Hagenaar is gepakt voor het bezit van een onbekende hoeveelheid verdovende middelen.

27 chauffeurs kregen een proces verbaal, van wie veertien tevens een rijverbod. Vijf reden onder invloed van verdovende middelen.

De verkeerspolitie controleerde vijfhonderd voertuigen en spoorde talrijke mankementen op. Allen moesten blazen. Negen bleken te veel te hebben gedronken, twee raakten het rijbewijs kwijt. Agenten haalden een gepimpte auto van de weg die was gespoten in de Braziliaanse kleuren groen en geel. De man was behulpzaam, maar kreeg toch een uitbrander omdat zijn wagen loszittende onderdelen bevatte. Achter de voorruit had hij een bord met de tekst ‘Rico’s Kok’.

De Belastingdienst legde beslag op dertig voertuigen en inde veertien mille aan achterstallige betalingen. De Douane controleerde 74 auto’s, onder meer op het rijden op het goedkope maar verboden rode diesel. Vier Nederlandse bestuurders gingen op de bon wegens het rijden met buitenlands kenteken.

Daarnaast versterkte de politie zijn ‘informatiepositie’ over niet nader bekendgemaakte criminelen, ondermeer hoe zij zich verplaatsen. ,,Die informatie maken wij niet bekend, we gebruiken de gegevens bij opsporing en preventie”, aldus de zegsvrouw.

De operatie maakte deel uit van de internationale actie ‘Ochtendgloren’. Dat is een internationale verkeers- en crmininaliteitscontrole op de lijn Amsterdam-Warschau, bedoeld om de pakkans te vergroten van criminelen die over langere afstanden reizen. Behalve de Nederlandse opsporingsdiensten werken er internationaal achthonderd opsporingsambtenaren aan mee.

Dit bericht werd geplaatst in Home. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s